• Kdaj je potreben ginekološki pregled ?

  Kdaj je potreben ginekološki pregled ?

  Preventivni ginekološki z odvzemom brisa materničnega vratu pregled svetujemo spolno aktvinim dekletom po 20. letu starosti. Vsem dekletom, ki načrtujejo spolne odnose svetujemo pregled oz . posvet o primerni zaščiti že pred prvim spolnim odnosom. Pregled je potreben v primeru kakršnih koli težav, ne glede na starost ali spolno aktivnost.

 • Kaj je PAP bris?

  Kaj je PAP bris?

  To je bris materničnega vratu, ki ga ginekolog opravi z loparčkom in krtačko. Preiskava brisa nam odkrije morebitne spremembe v celicah na površini materničnega vratu, ki nas opozorijo na možnost nastanka predrakavih sprememb na materničnem vratu.

 • Kako pogosto je treba vzeti PAP bris?

  Kako pogosto je treba vzeti PAP bris?

  Bris je treba vzeti dvakrat zapored v razmaku enega leta. V kolikor sta oba izvida v redu, so nadaljnji odvzemi brisov vsaka tri leta. Kadar  so v brisu prisotne spremembe, opravimo kontrole brisa pogosteje.

 • Jutranja tabletka-kaj je to?

  Jutranja tabletka-kaj je to?

  Ta izraz pomeni uporabo hormonske kontracepcije po nezaščitenem spolnem odnosu. V ta namen lahko zaužijete tablete Nor-Levo, Escapelle ali Ella-one, ki jih dobite v lekarni brez recepta. V poštev pridejo tudi ostale kontracepcijske tablete. Tablete je priporočljivo zaužiti čimprej po spolnem odnosu, najkasneje v 72 urah, saj kasneje učinkovitost pada. Taka oblika zaščite ni primerna kot stalna oblika kontracepcije, le kot izhod v sili.

 • Kdaj je potreben prvi pregled v nosečnosti?

  Kdaj je potreben prvi pregled v nosečnosti?

  Ko ugotovite , da je nosečnostni test potrdil nosečnost, se naročite na pregled. Ob tem je potrebno navesti podatek o prvem dnevu zadnje menstruacije. Pregled opravimo najkasneje do 12. tedna nosečnosti. V kolikor pride do krvavitev, je pregled potreben prej.

 • Koliko pregledov je predvidenih v nosečnosti?

  Koliko pregledov je predvidenih v nosečnosti?

  V normalni , zdravi nosečnosti je predvidenih 10 pregledov.

 • Koliko UZ pregledov je predvidenih v nosečnosti?

  Koliko UZ pregledov je predvidenih v nosečnosti?

  V normalni nosečnosti so predvideni tri UZ preiskavi, ki jih  krije  zdravstveno zavarovanje.
  Prva UZ preiskava je opravljena ob prvem pregledu, druga preiskava  med 20.- 22. tednom ter tretja v 36. tednu nosečnosti.
  V  primeru suma na nepravilnosti v poteku nosečnosti po potrebi opravimo še dodatne UZ preiskave.

 • Ne morem zanositi – kaj zdaj?

  Ne morem zanositi – kaj zdaj?

  O težavah z zanositvijo govorimo kadar  pri paru, ki ima redne spolne odnose ( 2-3 krat na teden),  menstruacijski ciklusi pa so redni,  do zanositve ne pride v roku enega leta.  Če je ženska starejša od 35 let, se za preiskave odločimo, če do zanositve ne pride  po šestih mesecih.  Prva preiskava je pregled semenskega izliva ( spermiogram).  Temu sledi klinični pregled z UZ preiskavo rodil. Nadaljnje preiskave so odvisne od morebitnih ugotovljenih sprememb.

 • Folna kislina- ali je potrebna?

  Folna kislina- ali je potrebna?

  Da, folna kislina je potrebna, saj njeno jemanje vsaj en mesec, še boljše pa tri mesece pred zanostvijo in do končanega 12. tedna nosečnosti bistveno zmanjša tveganje za razvojno nepravilnost nevralne cevi oz tveganje za nepravilnost v razvoju hrbtenice in osrednjega živčevja ploda. Pripročena dnavna doza je 800 mikrogramov. Pri ženskah, ki so že rodile otroka z razvojno nepravilnostoo hrbtenice in osrednjega živčevja ploda. , je priporočena višja dnevna doza.

Vprašajte nas

Ime

Spletna pošta

Vaše vprašanje